Tańcząca kukurydza w 3a

10-ego czerwca b.r. uczennice klasy 3a Milenka i Hania wykonały już ostatni w tym roku eksperyment naukowy, pokazując swoim rówieśnikom, jak fascynujący może być świat chemii, a jednocześnie jak świetnie można się przy tym bawić! Do wykonania tego niesamowitego eksperymentu dziewczynki użyły wysokiego szklanego naczynia, garść kukurydzy, łyżeczkę sody oczyszczonej, 700 ml wody, 400 ml octu i tacy o wysokich brzegach. Najpierw Milenka wlała do wysokiego naczynia wodę, po czym dodała garść kukurydzy. Trzecioklasiści od razu zaobserwowali, że kukurydza opadła na dno, gdyż sama w sobie jest cięższa od wody. Po kilku chwilach Hania powoli dolała do słoika ocet i zamieszała cały roztwór. Uczniowie zgodnie stwierdzili, że ocet zaczyna mieszać się z wodą, jednak nie spodziewali się, że kluczowa reakcja nastąpi później. Na koniec dziewczynki dodały łyżeczkę sody oczyszczonej do naczynia. Soda zaczęła reagować z octem, tworząc bąbelki dwutlenku węgla. Trzecioklasiści   obserwowali reakcję chemiczną z zapartym tchem, gdyż wkrótce po dodaniu sody, kukurydza zaczęła „skakać”. Bąbelki gazu  przyczepiły się do ziaren kukurydzy, unosząc je na powierzchnię, a potem opadając, co wyglądało jak ich taniec w wodzie! Na przykładzie tego eksperymentu uczniowie klasy 3a dowiedzieli się również, jak siły działające na ciała stałe w cieczy mogą zmieniać ich ruch pod wpływem gazu. Po całorocznym eksperymentowaniu trzecioklasiści już wiedzą, że przeprowadzanie różnych eksperymentów w domu lub w szkole to nie tylko sposób na świetną zabawę, ale także doskonała okazja, by w prosty i angażujący sposób poznać  tajniki reakcji chemicznych. Tego typu doświadczenia pomagają lepiej zrozumieć, jak zachowują się różne substancje w reakcji ze sobą, co może wzbudzić ciekawość do dalszego odkrywania świata nauki.  Będziemy tęsknić za takim eksplorowaniem świata.