Jajeczny wulkan w 3a

Któż nie lubi wulkanów?! A co powiecie na jajeczną piankę?

14 -ego stycznia uczniowie klasy 3a przekonali się, że w każdej kuchni znajdują się produkty, które można wykorzystać do naukowego eksperymentu. Tym razem  Lenka z Sewerynem zaprezentowali swoim rówieśnikom doświadczenie o intrygującej nazwie „jajeczny wulkan”.  Prowadzący wykorzystali popularne produkty spożywcze: ocet, sodę oczyszczoną, białko jaja kurzego i barwnik, dla lepszego efektu wizualnego. Na początku do wysokiego naczynia Seweryn wlał surowe białko. Następnie Lenka dosypała do naczynia 2 łyżki sody oczyszczonej i dolała odrobinę niebieskiego barwnika. Cała mieszanina w naczyniu została dokładnie wymieszana, po czym Seweryn dolał do niej 2 szklanki octu. Na skutek reakcji chemicznej powstałej po połączeniu octu z sodą oczyszczoną cały roztwór „wybuchł” z naczynia niczym wulkan, wylewając się na tackę. Trzecioklasiści przyglądali się całemu doświadczeniu z ogromnym zaciekawieniem, a efekt końcowy w postaci „jajecznego wulkanu” wywołał u nich ogromne emocje. Już nie możemy się doczekać kolejnej naukowej przygody, którą w lutym zaprezentują Jula i Michał.